Вила Беевски

село Гела

Село Гела се намира в сърцето на Родопите, в Перелишкия дял на планината. Отстои на шест километра от Широка Лъка. Най-близките села са Солища (до него стига 9-километров път) и Стикъл. Наблизо са хижа Ледницата, хижа Перелик, връх Голям Перелик (2191 m), връх Малък Перелик (2147 m), връх Шилестата чука (2180 m), връх Орфей (2188 m) и връх Чаева чука (1922 m). Западно от селото се намира и пещерата Ледницата.

Освен, че е поредното невероятно живописно родопско село, Гела е непресъхващ извор от митове и факти. Според мнозина пък Гела е генератор за положителна енергия, която изпълва тялото и душата само след няколко часа престой. Заинтригувахме ли ви?

Основаването на селото се губи в древността, но се знае, че е основано от траките. До него има тракийска крепост Градище, изследвана от археолога Дамян Дамянов.

Има две основни легенди, свързани с историята на местността и селото. Първата е, че това е родното място на Орфей. Също така се счита, че той е слязъл да търси Евридика в близката пещера Дяволското гърло.

Втората легенда е свързана с края на Второто българско царство. Тя гласи, че след заточението си в Бачковския манастир, патриарх Евтимий е бил погребан на скришно място в местния манастир. Той е опожарен през 17 век и е сринат със земята. В началото на 20 век местните хора решават да построят църква на мястото на манастира и попадат на гроб, в който е погребан глава на православна църква - в седнала поза, със скиптър във формата на две змийски глави и златна огърлица. Старите хора казват, че родителите им са виждали скиптъра преди да изчезне.

Разкопките до църквата показват наистина гроб, в който може да се седи, но празен. Твърдението, че това е патриарх Евтимий, произтича от факта, че последният български патриарх не е погребан на мястото на заточението си, което е едва на 20 километра от Гела. А личността, намерена в гроба, според местните е носела отличителните знаци на патриарсите.

Гела има два православни храма. Името на по-новият е Св.Богородица. По-старият е построен на мястото на съществувал някога манастирски комплекс и се нарича Св.Троица. Съграждането му започва през 1905 година,а е завършено след войните през 1915 година.

 

 


Забележителности

Село Широка лъка

Село Широка лъка се намира в Родопите, на 23км. северозападно от гр. Смолян и на 16км. от к.к Пампорово. Селото е запазило своята възрожденска архитектура, музикална култура, красива природа и богата история. Обявено е за архитектурен и фолклорен резерват.

Връх Орфей

Висок 2188 метра е втори по височина в Родопите. Това е и най-високата точка в Родопите, на която може да се качи човек, защото на първенеца Голям Перелик (2191 м. – само с 3 метра по-висок) има военен обект и достъпът е забранен.

Пампорово

Въпреки че е познат основно като зимна дестинация, и през лятото Пампорово има какво да предложи на туристите, решили да го посетят. В района на Родопите има множество екопътеки, подходящи за пешеходни турове. От Пампорово има маркиран маршрут до село Широка лъка, който е много подходящ и за колоездачи.

Екопътека Невястата

Екопътеката предлага най-невероятните гледки в Родопите, като за покоряването и не са нужни кой знае какви планинарски умения. Изключително лесна и перфектно облагородена, екопътеката е подходяща за хора от всякакви възрасти.

Ягодинска пещера

Ягодинска пещера отстои на 20 км южно от град Девин и на 3 км югозападно от село Ягодина. Разположена е на десния бряг на Буйновска река, която е оформила и най-дългото ждрело в България – Буйновското ждрело с дължина 7 километра.

Дяволското гърло

Дяволското гърло се намира в Западните Родопи, на 1,8 км северно от село Триград и на 17 км южно от град Девин. Това, което привлича и омагьосва хората, е възможността да се докоснат до истинска стихия, до частица от тайнствения и страшен подземен свят.

Каньона на водопадите

Екопътека „Каньона на водопадите“ е изградена в буферната зона на резерват „Сосковчето”. Дълга е около 6км. и разкрива природните феномени и биологичното разнообразие на защитената територия. Туристическият маршрут преминава през внушителни и запомнящи се природни феномени.

Горски парк Амзово

Намира се само на 5 км от гр. Смолян в близост е едноименния резерват „Амзово“. В парка са изградени езеро, открито барбекю, горски фитнес, къщички по дърветата за най-малките, чешма, горска детска площадка. А за по-екстремните натури стопаните са изградили въжена градина, която е една от най- трудните, според посетителите.

Момчилова крепост

Момчиловата крепост се намира край село Градът, на около 16км от гр. Смолян. Укреплението е построено през късната античност (около VІ в.). То е било включено в общата система от крепости против варварите, идващи от север, чиито нападения били особенно чести по това време.

Национална Обсерватория Рожен

Най-големият действащ научен комплекс по астрофизика в Югоизточна Европа. Разположена в Родопите на връх Рожен с н.в. 1750м. на около 25км. от град Смолян. Изградени са посетителски център, лекционна зала и музейна сбирка. Под купола на 2-метровия телескоп се провеждат беседи и демонстрации за индивидуални и организирани туристи.

Вълчи камък

Вълчи камък представлява почти отвесна скала, която се намира в местността Каба таш, в близост до с. Гьоврен. Тук са построени две наблюдателници за туристи. Мястото е по-известно с името панорамна площадка Вълчи камък.

Орлово око

Панорамна площадка Орлово око се намира на един от най-високите върхове в района - Свети Илия. Изкачването се извършва чрез джип и продължава около един час. "Орлово око" е разположено на 1530 метра над морското равнище.

Почувствайте магията на Родопите в едно от най-старите села, родно място на митичния певец Орфей и се докоснете до истинската страна на природата. Доброто ви прекарване тук е гарантирано.
Село Гела се намира в сърцето на Родопите, в Перелишкия дял на планината. Отстои на шест километра от Широка Лъка. Най-близките села са Солища (до него стига 9-километров път) и Стикъл. Наблизо са хижа Ледницата, хижа Перелик, връх Голям Перелик (2191 m), връх Малък Перелик (2147 m), връх Шилестата чука (2180 m), връх Орфей (2188 m) и връх Чаева чука (1922 m). Западно от селото се намира и пещерата Ледницата.


виж още...